Nicolas Ferrand, directorul general al Solideo, compania publică franceză responsabilă de infrastructurile olimpice şi paralimpice, a anunţat joi bilanţul accidentelor de muncă de pe şantierele olimpice: 181 de persoane au fost rănite, dintre care 31 grav, relatează L'Equipe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Joi a avut loc o reuniune dedicată "evaluării progreselor înregistrate de Carta socială" a Jocurilor Olimpice. Au participat Tony Estanguet, şeful Paris 2024, Nicolas Ferrand, directorul general al Solideo şi cei doi copreşedinţi ai Comitetului pentru Carta socială, Dominique Carlac'h (membru al comitetului executiv al Medef) şi Bernard Thibault (fost secretar general al CGT).

Această cartă, care defineşte angajamentele sociale ale angajatorilor de pe şantierele olimpice, reprezintă o inovaţie pentru aceste Jocuri Olimpice. Ea face parte din faimoasa "moştenire" a Jocurilor, un termen atotcuprinzător pe care Bernard Thibault l-a "taxat" imediat. "Mă feresc foarte des de termenul "moştenire"", a glumit fostul lider sindical, stârnind câteva zâmbete tensionate. "Acesta se referă la o moarte... De multe ori ne certăm pe probleme de moştenire".

Scopul acestei carte sociale este de a limita numărul de accidente de muncă pe şantiere, un domeniu în care Franţa are cele mai proaste cifre din Europa, cu o medie de două decese pe zi.

Nicolas Ferrand, "managerul proiectului olimpic", şi-a depănat amintirile şi a povestit cum a făcut presiuni asupra companiilor încă de la prima întâlnire: "Am insistat asupra mesajului: "Nu trebuie să existe niciun accident mortal".

"Este un cuvânt înfricoşător, iar oamenii se uitau la mine ca şi cum aş fi venit dezbrăcat. A explica faptul că un şantier poate fi predispus la accidente este un tabu în industria construcţiilor. Aşa că am stabilit că acesta este un obiectiv comun. Şi l-am atins: pe şantierele Solideo nu a existat niciun accident mortal", în sensul strict al termenului, pe şantierele Solideo.

"Având în vedere presiunea, acest lucru este extraordinar", a declarat Ferrand. Cu toate acestea, el a menţionat că un total de 181 de persoane au fost rănite, dintre care 31 grav.

"Este totuşi prea mult", a recunoscut directorul general al Solideo, care a subliniat încă o dată că rata accidentelor de pe şantierele olimpice a fost redusă de patru ori faţă de previziunile iniţiale de aproximativ 800 de răniţi.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.