Dr. Alexandru Onofrei, medic chirurg, supraspecializat în chirurgia oncologică a abdomenului, a afirmat că hernia hiatală înseamnă trecerea stomacului din abdomen către torace şi a explicat că aceasta duce la o mulţume de manifestări, de la dureri sau arsuri pe esofag. El a adăugat pentru diagnosticul herniei hiatale este necesară realizarea unei endoscopii digestive superioare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dr. Alexandru Onofrei a fost întrebat, joi, la Medika TV, la Maratonul – Sănătatea Digestiei, ce înseamnă hernia hiatală. 
“Hernia hiatală înseamnă trecerea stomaculu din abdomen către torace. Chestia asta se întâmplă de obicei din două mari cauze: slăbirea elementelor care ţin organele într-o anumită cavitate sau/şi creşterea opresiunii dintr-o cavitate în cealaltă.  Ca de exemplu, orificiul prin care esofagul trece din torace în abdomen se numeşte hiatus diafragmatic al esofagului şi se poate slăbi. Sunt nişte muşchi care prin creştere bruscă în greutate sau prin slăbire bruscă se pot slăbi şi să se dilate acest orificiu şi pentru că este mai mare presiunea în abdomen, atunci stomacul va tinde să hernieze, să treacă în torace”, a explicat Dr. Alexandru Onofrei.
El a fost întrebat care sunt simptomele herniei hiatale.  
“În primul şi în primul rând, sfincterul dintre esofag şi stomac, care nu este individualizat anatomic, dar este foarte mult ajutat de presiunea crescută din abdomen, în torace nu mai este eficient. Şi atunci avem reflux acid, reflux alimentar, reflux biliar, din stomac în esofag, în timpul meselor, între mese, în timpul nopţii. Aşa că putem să avem o mulţime de manifestări, de la dureri sau arsuri pe esofag. Arsuri în capul pieptului până spre gât. Pot să ducă inclusiv la probleme grave, cum ar fi abcese pulmonare, la laringite cronice, la probleme dentare”,  a explicat medicul. 
El a precizat şi cum se stabileşte diagnosticul pentru hernia hiatală. 
“Toţi ştim să luăm un pansament gastric.  Din păcate, tratamentul este ceva mai complex. Şi mai întâi şi mai întâi ar trebui foarte bine diagnosticat pacientul. Endoscopia digestivă superioară, acea total neplăcută, este esenţială pentru a face diagnosticul herniei hiatale şi a consecinţelor asupra esofagului. De asemenea, trebuie să mergem într-o clinică unde se pot măsura diferenţele de presiune dintre esofag şi stomac de la nivelul sfincterului esofagian. Dacă diferenţele de presiune dintre stomac şi esofag sunt foarte mari  şi avem nişte presiuni foarte mici pe esofag până pe tot traiectul lui în torace, atunci înseamnă că sfincterul esofagian nu îşi face deloc treaba şi atunci este mai degrabă o indicaţie de chirurgie decât de tratament”, a mai afirmat Dr. Alexandru Onofrei.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.