Coaliţia de opoziţie din Venezuela îl va susţine pe Edmundo Gonzalez în alegerile prezidenţiale din iulie, a anunţat vineri conducerea sa, după negocieri interne intense pentru a stabili cine l-ar putea învinge pe preşedintele Nicolas Maduro, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opoziţia s-a chinuit să stabilească un candidat pentru scrutinul din 28 iulie, de când instanţa superioară a naţiunii sud-americane a confirmat interdicţia pentru candidatura câştigătoarelor alegerilor primare din opoziţie, Maria Corina Machado. Ea spune că interdicţia este ilegală. Interdicţia şi câteva arestări recente ale activiştilor şi membrilor opoziţiei au atras condamnări internaţionale repetate.

Statele Unite au reimpus sancţiuni ample pentru petrol în această săptămână, după ce au declarat că guvernul socialist al lui Maduro nu a respectat termenii unui acord electoral convenit cu opoziţia în octombrie.

Venezuela se confruntă cu o criză economică prelungită care a determinat aproximativ opt milioane de oameni, mai mult de un sfert din populaţia ţării, să plece în ultimii ani în căutarea unor perspective mai bune.

În ciuda nominalizării lui Gonzalez, opoziţia se teme că oricine este numit candidat ar putea fi supus unei interdicţii înainte de alegeri.

Gonzalez, în vârstă de 74 de ani, este un fost ambasador în Argentina şi este deja înscris pentru a concura în alegeri, după ce a fost susţinut de grupul de opoziţie Unitate Democrată, în martie.

Înregistrarea sa a fost considerată un substituent în timp ce aveau loc negocierile interne.

Decizia de a-l menţine pe buletinul de vot a avut loc cu doar o zi înainte de termenul limită de înlocuire.

”Plataforma de unitate tocmai a aprobat în unanimitate candidatura lui Edmundo Gonzalez ca candidat, după o dezbatere la nivel înalt şi respectuoasă la care au participat atât Maria Corina Machado, cât şi Manuel Rosales”, a declarat liderul coaliţiei, Omar Barboza.

Rosales, guvernatorul provinciei Zulia, în vârstă de 71 de ani, se înregistrase în cadrul unui alt partid de opoziţie, dar a spus că îl va sprijini pe Gonzalez.

”Aşa cum am spus întotdeauna, viitorul Venezuelei trebuie să fie pe primul loc”, a postat Rosales pe platforma X.

Machado, care este aşteptat să vorbească sâmbătă, a postat doar ”Venezuelani, mergem înainte”.

Aproximativ 46% dintre persoanele chestionate de More Consulting luna aceasta au spus că îl vor sprijini pe candidatul susţinut de Machado, în timp ce 21% au spus că îl vor sprijini pe Maduro şi 5% au spus că îl vor vota pe Rosales.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.